Ve třetím čtvrtletí vykázala ING základní čistý zisk ve výši 1,043 miliardy eur

10.11.2010

Čistý zisk se ve třetím čtvrtletí zvýšil na 1,043 miliardy eur oproti zisku 727 milionů eur ve třetím čtvrtletí roku 2009 a snížil se v porovnání s 1,202 miliardy ve druhém čtvrtletí roku 2010

• Čistý zisk ve výši 371 milionů eur byl ovlivněn odpisy nehmotného majetku (goodwill) v USA Pojišťovně
  • Čistý zisk na akcii dosáhl 10 eurocentů na akcii, bez započtení goodwilllu by dosáhl 23 eurocentům na akcii
  • Vlastní kapitál se zvýšil o 0,9 miliardy na celkových 42,5 miliardy eur, což představuje návratnost vlastního kapitálu ve výši 11,1 % za devět měsíců roku 2010.
  • Celkový čistý zisk za devět měsícu roku 2010 narostl na 3,262 miliardy eur v porovnání se ziskem 706 milionů za stejné období roku 2009.

Banka vykázala silný nárůst zisku před zdaněním na 1,513 miliardy eur oproti 250 milionům eur ve třetím čtvrtletí roku 2009

• Příjmy se ve třetím čtvrtletí zlepšily díky solidním maržím a nižším negativním tržním dopadům a rizikovým nákladům
  • Základní čistý zisk lehce poklesl oproti 1,613 miliardy eur ve druhém čtvrtletí 2010, do něj se ale započítal kapitálový výnos z odprodeje podílu ve společnosti
  • Opravné položky k poskytnutým úvěrům klesly na 374 milionů eur nebo na 45 bazických bodů průměrných rizikových aktiv
  • Ukazatel poměru provozních nákladů k provozním výnosům činí 56,5 % nebo 53,4 %, pokud nezapočítáme odpisy a další tržní dopady
  • Ukazatel jádrového kapitálu (core Tier 1 ratio) stoupl na 9 procent oproti 8,6 procenta na konci června 2010; od prvního ledna byl vytvořen kapitál ve výši 3,9 miliardy eur

Provozní zisk Pojišťovny se významně zlepšil, čistý zisk je negativně ovlivněn změnou předpokladů u důchodů s variabilní složkou.

• Provozní výsledek se oproti druhému čtvrtletí 2010 zvýšil z 393 na 473 milionů eur.
  • Investiční marže se zvýšila na 39,8 % v porovnání s třetím kvartálem loňského roku díky nárůstu investičních spreadů v USA a Benelexu
  • Ukazatel poměru provozních nákladů k provozním výnosům (APE) se díky výraznému nárůstu příjmů zlepšil na 43,4 %.
  • Kvartální zisk před zdaněním ve výši 18 milionů eur bylnegativně ovlivněn změnou předpokladů u duchodů s variabilní složkou ve výši –356 milionu eur v Japonsku a USA.

Provozní oddělení banky a pojišťovny nabírá rychlost, běží přípravy scénařů pro dvě primární veřejné nabídky akcií („IPO“)

• Evropské IPO se silnou růstovou pozicí na rozvojových trzích a USA IPO
  • Na čtvrté čtvrtletí 2010 a první kvartál 2011 jsou naplánované aktivity s cílem sladit účetní zajišťovací postupy USA Pojišťovny s konkurečními společnostmi na americkém trhu
  • Změny by ve čtvrtém čtvrtletí 2010 v důsledku odložených pořizovacích nákladů vedly ke snížení účetní hodnoty variabilních důchodů o zhruba 1 miliardu eur před zdaněním (700 milionů po zdanění)
  • ING zkoumá možnosti přechodu k účetnímu modelu reálné hodnoty (fair-value) u rezerv na odkupní hodnotu amerických důchodů s variabilní složkou k prvnímu čtvrtletí roku 2011
  • Oceňování reálnou hodnotou by se k 1. lednu 2011 projevilo korekcí účetní hodnoty o –1 až –1,3 miliardy eur
  • Tyto opatření mají za cíl zlepšit dostatečnost technických rezerv u produktů s variabilní důchodovou složkou, redukovat volatilitu příjmů a zvýšit ziskovost.

PROHLÁŠENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDIELE ING GROUP JANA HOMMENA

„Dosáhli jsme značného pokroku v naplnění strategických priorit, a sice vytvoření dvou samostatných společností pro bankovnictví a pojišťovnictví. Provozní oddělení se zrychluje a náklady pro letošní rok jsou nad očekávání nízké. Zatímco možnost jedné primární veřejné nabídky akcií (IPO) zůstává otevřená, připravíme se i na variantu dvou IPO naší pojišťovny: jedné evropské se solidním cashflow kombinovaným se silnou pozicí na rozvíjejících se trzích a jedné separátní americké IPO. Z tohoto důvodu reorganizujeme strukturu managementu ING Pojišťovny a podnikáme kroky, které dostanou zajišťovací operace a účetnictví na srovnatelnou úroveň s americkou konkurencí.“

„Banka ve třetím čtvrtletí opěr vykázala solidní výsledky: čistý zisk před zdaněním činil 1,513 miliardy eur, tedy o 250 milionů eur více než ve třetím čtvrtletí loňského roku, neboť odpisy a další negativní tržní dopady významně poklesly. V porovnání s druhým čtvrtletím výsledky před zdaněním lehce poklesly z 1,613 miliardy eur, hlavně kvůli kapitálovým ziskům v předchozím čtvrtletí. Vzhledem k pokračující ekonomické nejistotě rostly objemy jen zvolna, ale marže u půjček i spořicích produktů zůstaly slušné a čistá úroková marže oproti druhému čtvrtletí povyrostla. Ztráty z půjček nadále klesaly, zvláště ve firemním bankovnictví, přestože rizikové náklady v segmentu malých a středních podniků v Beneluxu zůstávají zvýšené. V porovnání s třetím čtvrtletím roku 2009 byly provozní výdaje výrazně ovlivněny směnnými kurzy a jednorázovými položkami, ale na srovnatelném základě se zvýšily jen o 4,1 procenta kvůli vyšším nákladům na marketing a vybraným investicím do růstových příležitostí a zlepšování systému – nadále totiž investujeme do dlouhodobé budoucnosti banky.“

„Provozní výsledky Pojišťovny vykazují setrvalé zlepšení, a to zejména díky účinku programu „Ambition 2013“. Ve třetím čtvrtletí provozní výsledek dosáhl 473 milionů eur, což představuje zlepšení oproti 393 milionům eur ve třetím čtvrtletí loňského roku a 419 milionům eur v druhém čtvrtletí. Za zlepšením stálo zvýšení investiční marže, o což se zasloužily hlavně reinvestice do cenných papírů s pevným výnosem, jakož i vyšší poplatky a zlepšení v technické marži. Administrativní náklady se zvýšily, zčásti kvůli směnným kurzům, nicméně ukazatel efektivity nákladů se zvýšil. Na základní čistý zisk Pojišťovny měly negativní vliv změny v předpokládaných důchodech s variabilní složkou v Japonsku a USA a do čistého zisku se promítl odpis goodwillu v souvislosti s americkou Pojišťovnou.

V rámci přípravy základního scénáře dvou IPO ING Pojišťovny pracujeme u americké Pojišťovny na realizaci řady změn, které mají zvýšit transparentnost a přivést zajišťovací operace a účetnictví na srovnatelnou úroveň s konkurencí v USA. Očekává se, že tato opatření ve čtvrtém čtvrtletí vyústí v odpis odložených pořizovacích nákladů ve výši cca 1 miliardy eur před zdaněním (700 milionů eur po zdanění). Navíc přechod na účetní model reálné hodnoty u části rezerv na odkupní hodnotu amerických variabilních důchodů se projeví korekcí účetní hodnoty o –1 až –1,3 miliardy eur, což by se k prvnímu lednu 2011 odrazilo na vlastním jmění společnosti. Tyto změny výrazně zlepší přiměřenost rezerv u variabilních důchodů, umožní společnosti se lépe zajistit proti úrokovému riziku a sníží do budoucna volatilitu výnosů. Americký management navíc realizuje program se strategickým zaměřením na životní pojištění a penzijní služby a zároveň sníží od roku 2011 každoroční náklady o 100 milionů eur. Cílem je vytvořit silnou a ziskovou americkou Pojišťovnu, která bude moci učinit IPO, až se zlepší výnosy a tržní podmínky.“