Levné bydlení je stále nedostupné. Jeden ze tří Čechů si myslí, že na vlastní nemovitost nikdy nedosáhne

Praha, 21. září – Až 34 % Čechů, kteří nikdy nevlastnili nemovitost, si myslí, že si nikdy žádnou nekoupí. I tato data vyplývají z nejnovějšího mezinárodního průzkumu ING Bank. 63 % Evropanů se domnívá, že ceny nemovitostí budou nadále růst i v příštím roce. Více než polovina (53 %) si pak myslí, že situace nemovitostního trhu v jejich zemi se ubírá špatným směrem. Podobně smýšlejí i obyvatelé tuzemska.

Z 34 % Čechů, kteří nepředpokládají, že si v budoucnu pořídí vlastní nemovitost, tak většina (71 %) smýšlí kvůli tomu, že na to nebude stačit jejich mzda. Dalšími důvody jsou pak příliš vysoké ceny nemovitostí (12 %), obava o jistotu dlouhodobého zaměstnání (8 %) či nedostatek vhodných nemovitostí (4 %). Ještě skeptičtější, pokud jde o případné vlastnictví nemovitosti, jsou např. obyvatelé Nizozemska (40 %), Itálie (44 %) či Německa (45 %).

Z této skepse vyplývá i to, že pouze jeden z osmi obyvatel ČR věří, že na první vlastní bydlení dosáhne před 30. narozeninami. To silně kontrastuje s odpověďmi vlastníků nemovitostí. Celých 59 % z nich si totiž první nemovitost pořídilo právě před 30. rokem života. Není tedy s podivem, že více než polovina Čechů (51 %) považuje situaci na trhu s bydlením za nešťastnou. Ještě v roce 2017 tak smýšlelo o 11 % tuzemských obyvatel méně.

Takřka 8 z 10 Čechů (78 %) si myslí, že vstup na trh s bydlením je pro potenciální nové zájemce čím dál tím složitější. Na místě je tedy i tradiční otázka, zda by měli rodiče finančně podporovat své děti při koupi bydlení. S tímto tvrzením souhlasí 28 % Čechů. O poznání víc z nás (59 %) ale souhlasí s tím, že finančně pomoci s koupí nemovitosti svým dětem je dobrá investice –potvrzuje to i další statistika, podle níž 83 % Čechů považuje vlastnictví nemovitosti za lepší oproti nutnosti si ji pronajímat.

17 % Čechů považuje placení svého nájmu či hypotéky za obtížné. Přibližně třetina (34 %) utratí za nájem či hypotéku do ¼ své mzdy. Mezi ½ a ¼ se pohybuje 32 % Čechů. Víc než ½ výplaty pak měsíčně zaplatí 16 % Čechů.

Země Moje země je na nesprávné cestě,
pokud jde o bydlení (2018)
Procentuální změna
od roku 2017
Evropský zákazník  53 %  8 procentních bodů
Turecko 69 %  17 procentních bodů
Španělsko  68 %  10 procentních bodů
Německo  59 %  9 procentních bodů
Lucembursko  57 %  8 procentních bodů
Velká Británie  56 %  6 procentních bodů
Česká republika  51 %  11 procentních bodů
Rumunsko  49 %  14 procentních bodů
Francie 46 %  6 procentních bodů
Rakousko  45 %  -1 procentní bod
Nizozemsko  43 %  16 procentních bodů
Belgie  40 %  4 procentních bodů
Itálie  39 %  žádná změna
Polsko  35 %  5 procentních bodů

Austrálie  46 %  -4 procentních bodů
USA  37 %  1 procentní bod

Výsledky celého průzkumu najdete na www.ing.cz/pruzkum-o-bydleni.