Česká ekonomika v následujících dvou letech poroste

Prognóza ING: Hlavním tahounem ekonomického výkonu i nadále zůstanou exporty, růst bude naopak brzdit pokles vládní spotřeby.

Hlavní ekonom ING Commercial Banking Vojtěch Benda dnes na tiskové konferenci uvedl, že ING Bank počítá v roce 2011 s mírným zrychlením růstu české ekonomiky z 2,2 na 2,8 procenta. Následující rok 2012 by měl přinést výraznější růst tempa hrubého domácího produktu, neboť lze očekávat zvýšení o 4 až 5 procent.

„Podobně jako v předcházejících turbulentních letech je i letos prognóza zatížená celou řadou rizik,“ uvedl Vojtěch Benda a situaci specifikoval: „Trvalejší řešení krize předlužených zemí eurozóny je zatím v nedohlednu. Stále je zde vážné riziko, že do pasti nedůvěry trhů spadnou další země s vysokým zadlužením a deficity a ztratí tak přístup k financování na trhu za snesitelných podmínek. Případná restrukturalizace přinese nestabilitu finančnímu sektoru evropských zemí. Navíc dosavadní růst cen komodit, především ropy a potravin, se nezdá být jen krátkou epizodou, ale může zbrzdit budoucí ekonomický růst dodatečnými náklady v podobě dlouhodobě vyšší inflace.“

K uklidnění situace na trhu s ropou podle Vojtěcha Bendy nepřispívá ani pokračující politická krize zemí regionu MENA. Přes všechna zmíněná rizika zůstává výhled ING na ekonomický výkon zahraničních ekonomik, klíčových pro české vývozy, poměrně příznivý, jak zatím potvrzuje i pokračující příliv příznivých údajů z průmyslu a služeb eurozóny. To se týká především těch trhů, kam směřuje většina českých exportů. Hlavním tahounem výkonu české ekonomiky tak v nejbližších čtvrtletích nadále zůstanou exporty, provázené oživením investiční poptávky. Růst bude naopak brzdit pokles vládní spotřeby a jen postupné oživení spotřeby domácností.

Úrokové sazby z běžných vkladů zůstávají dlouhodobě nízké kolem 0,5 %, a to bez ohledu na vývoj úrokových sazeb ČNB a peněžního trhu. Podle bankovní statistiky ČNB české domácnosti dávají dlouhodobě přednost depozitům před jinou formou investičních aktiv. Při očekávaném růstu úrokových sazeb na peněžním trhu poroste zájem i o lépe úročené spořicí účty na úkor běžných depozit. Jedním z dlouhodobě nejúspěšnějších spořicích účtů na českém trhu je ING Konto, a tudíž je pro tento typ investice vhodný. Účet je nabízen bez poplatků, stále si uchovává vysoké zhodnocení a klient má peníze vždy po ruce.

Kontakty:
Zuzana Smolinsky