Češi jsou spokojeni s růstem svých úspor a učí se je zhodnocovat

Nová nabídka ING Podílových fondů dokáže oslovit začátečníky i zkušené investory.

Tuzemská ekonomika se v řadě ohledů dostala do kondice z předkrizového období let 2007–2008. Češi patří v Evropě k nejspokojenějším s růstem svých úspor i životní úrovně a učí se zhodnocovat našetřené peníze. Za poslední čtyři roky vzrostl počet investorů do podílových fondů o 33 %, což je u finančních produktů na zhodnocování úspor nejvýraznější nárůst. ING Bank přichází s novou, jednoduchou a transparentní nabídkou ING Podílových fondů, ze které si vybere téměř každý typ investora. Jejími hlavními výhodami jsou nulové či nízké poplatky, jednoduché založení on-line a vstupní investice už od stokoruny.

Podle hlavního ekonoma ING Bank ČR Jakuba Seidlera se s lepšící se finanční situací v posledních dvou letech zvyšuje i podíl domácností s úmyslem spořit. „Míra nezaměstnanosti se nachází na nejnižší úrovni za posledních dvacet let. To společně s rostoucími mzdami zlepšuje finanční situaci domácností a jejich důvěru v budoucí ekonomický vývoj,“ říká Seidler.

Nejčastěji využívaným produktem ke zhodnocování úspor je spořicí účet, který má šest z deseti Čechů. Pětina zhodnocuje úspory investováním do podílových fondů, dle oficiálních údajů AKAT jde celkově o částku 400 miliard korun. „Stále přetrvává trend, kdy více než osm z deseti Čechů drží úspory na běžném účtu nebo doma v hotovosti. V obou případech lidé o úspory přicházejí kvůli inflaci či poplatkům. V žádném případě tak nelze hovořit o zhodnocování,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank ČR, a dodává: „Pokud před sebou máme nějaký dlouhodobější spořicí cíl, jsou daleko vhodnější volbou například investice do podílových fondů. Mají dobrou likviditu, takže můžete mít peníze rychle k dispozici, a lze do nich investovat, například u základní nabídky ING Podílových fondů, již od stokoruny měsíčně, což je částka dostupná pro velkou část populace. I s takto nízkými investicemi lze v dlouhodobém horizontu dosáhnout příznivého zhodnocení a slušné cílové částky.

Dle aktuálního průzkumu jsou pro polovinu lidí, kteří mají zkušenost s investováním, právě podílové fondy nejvýhodnějším způsobem na zhodnocování úspor. Investoři u podílových fondů oceňují možnost vyššího zhodnocení a profesionální správu úspor a klienti ING Bank hodnotí pozitivně také možnost on-line založení a správy investic. Téměř šest z deseti z nich investuje pravidelně a většina nevidí na investování do podílových fondů nic složitého.

Pro neinvestující je jednou z hlavních uváděných bariér nedostatek informací o investování a neschopnost rozhodnout se pro správný fond, který by odpovídal jejich investičnímu profilu. ING Bank v souladu se zjištěnými potřebami klientů připravila novou nabídku ING Podílových fondů, ze které si vybere téměř každý. Základní sada čtyř fondů cílí na různé typy investorů, od začátečníka až po zkušeného investora, a je bez vstupních a výstupních poplatků. Rozšířená nabídka 26 fondů od čtyř renomovaných správců – Fidelity International, Franklin Templeton Investments, BlackRock a NN Investment Partners – umožňuje investovat do různých typů podílových fondů napříč sektory a regiony celého světa, s různou rizikovostí a nejnižším, 1% vstupním poplatkem na trhu pro akciové fondy. „Věřím, že nulové vstupní a výstupní poplatky a investice již od stokoruny měsíčně jsou natolik motivační, že mohou pomoci překonat potřebný rozhodovací moment řadě lidí, kteří již investování delší dobu zvažují, ale dosud nenašli dostatek odvahy,“ říká Isold Heemstra, generální ředitel ING Bank ČR.

Průzkum pro ING Bank realizovala TNS AISA v září 2016 na vzorku 400 mužů a žen ve věku 18–60 let.
Mezinárodní průzkum International Survey – Savings pro ING realizovala agentura IPSOS v lednu 2016 v 15 evropských státech na vzorku téměř 15 tisíc osob.